Segan juuretise 1,4 liitri sooja veega ning 750 g rukkijahuga, katan kausi rätikuga ja jätan sooja kohta käärima umbes 18-24 tunniks.
Siis segan juurde 7-8 tl soola (mitte kuhjaga, mulle endale meeldib magedam ja panen 7 tl), 3/4 kl suhkrut ja 750 g rukkijahu. Segan ühtlase massi, võtan sealt mõned spl täied juuretist ja panen purgiga külmikusse järgmist korda ootama. Siis lisan endale sobiva täidise, lemmikud on päevalille ja kõrvitsaseemned ning rosinad, aga võib panna ka kuivatatud puuvilju, köömneid, suitsupeekonit jne.
Määrin leivavormid kergelt õliga ning täidan pool vormi taignaga ja jätan sooja kohta kerkima umbes 6. tunniks (kuni vorm täis kerkib). Silun taigna märja käega siledaks. Kuumutan ahju 250 kraadini ning panen leiva kuuma ahju ja küpsetan 15 min. Siis keeran 200 kraadi peale ja küpsetan veel 40 min. Võtan leiva ahjust ja määrin kooriku võiga ning keeran rätikusse. Sooja leiba kohe lahti ei lõika, muidu läheb nätskeks. Hiljem kui leib on jahtunud, keeran toidukilesse ja niimoodi säilib see päris pikalt.
No comments:
Post a Comment